Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ-ΛΙΠΗ-ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ταξινομούνται ως μονοσακχαρίτες,δισακχαρίτες ή πολυσακχαρίτες.Οι μονοσακχαρίτες είναι απλά σάκχαρα μιας δομικής μονάδας (όπως γλυκόζη, φρουκτόζη) που δεν μπορούν να διασπαστούν σε απλούστερα μορφή.Οι δισακχαρίτες (όπως σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη) αποτελούνται απο δύο σακχαρα π.χ η ζάχαρη αποτελείται απο γλυκόζη και φρουκτόζη.Οι ολιγοσακχαρίτες είναι μικρές αλυσίδες 3-10 μονοσακχαριτών.Οι πολυσακχαρίτες περιέχουν άμυλο και ίνες.αναφέρονται και ως σύνθετοι υδατάνθρακες.Οι απλοί υδατάνθρακες αναφέρονται στους υδατάνθρακες που προέρχονται από επεξεργασμένες τροφές ή τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Όλοι οι υδατάνθρακες πρέπει να διασπαστούν σε μονοσακχαρίτες πρίν μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει το σώμα.
-είναι σημαντική πηγή ενέργειας.
-ρυθμίζει τον μεταβολισμό λιπών και πρωτεινών.
Τροφές με  υδατάνθρακες
  • Σιτηρά – δημητριακά: Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά για πρωινό κλπ.)

  • Όλα τα φρούτα: Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια κλπ.

  • Αμυλούχα λαχανικά: Πατάτες, καλαμπόκια

  • Όσπρια: Φασόλια, ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια

  • Προϊόντα γάλακτος: Τυριά, γάλα, γιαούρτι, παγωτό κλπ


  • ΛΙΠΗ
    Καλούνται και λιπίδια.Είναι μια κατηγορία οργανικών ενώσεων με περιορισμένη διαλυτότητα στο νερό.Υπάρχουν στο σώμα με πολλές μορφές όπως τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια, ελεύθερα λιπαρά οξέα, στερόλες.
    Το σώμα αποθηκεύειτα περισσότερα λίπη ως τριγλυκερίδια που αποτελούνται από 3 μόρια λιπαρών οξέων και ένα μόριο γλυκερόλης.Τα τριγλυκερίδια είναι η πιό συμπυκνωμενη πηγή ενέργειας στον οργανισμό μας.
    Τα λίπη των τροφών,ειδικά η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και η υπερβολική κατανάλωση λίπους έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως καρκίνος, διαβήτης, παχυσαρκία.
    Παρά την αρνητική προβολή τους, εξυπηρετούν πολλές ζωτικής σημασίας λειτουργίες στο σώμα.
    -διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος.
    -μεταφέρει και αποθηκεύει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
    -υποστηρίζει και προστατεύει ζωτικά όργανα.
    Η πιό βασική μονάδα λίπους είναι το λιπαρό οξύ.
    Τα λιπαρά οξέα εμφανίζονται με δύο μορφές, κορεσμένα και ακόρεστα.
    Τα ακόρεστα περιέχουν ένα (μονοακόρεστα) ή περισσότερους (πολυακόρεστα) διπλούσ δεσμούς μεταξύ ατόμων άνθρακα.
    Τα κορεσμένα δεν έχουν κανένα διπλό δεσμό.Η υπερβολική κατανάλωση τους είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες.
    Τα λίπη που προέρχονται απο ζώα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.τα λιγότερα κορεσμένα τείνουν να είναι υγρά.

    ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
    Οι πρωτείνες είναι μια κατηγορία ουσιών που περιέχουν άζωτο και σχηματίζονται από αμινοξέα.Οι πρωτείνες εξυπηρετούν πολυάριθμες λειτουργίες στο σώμα μας.
    -είναι το βασικό δομικό συστατικό του κυττάρου.
    -χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη, αναδόμηση και διατήρηση των σωματικών ιστών.
    -η αιμοσφαιρίνη, τα ένζυμα και πολλές ορμόνες παράγονται από πρωτείνες.
    -είναι ένας από τουσ 3 αρχικούς εξουδετερωτές  στον έλεγχο της οξεοβασικής ισορροπίας.
    -η κανονική οσμωτική πίεση του αίματος διατηρείται από πρωτείνες στο πλάσμα.
    -τα αντισώματα για την προστασία από ασθένειες σχηματίζονται από πρωτείνες.
    -Η ενέργεια μπορεί να παραχθεί από πρωτείνες.
    Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την ελληνική λέξη "πρώτος", που σημαίνει το πρώτο στοιχείο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων.

    Όταν γίνεται υπερβολική λήψη πρωτεΐνης, οι επιπλέον πρωτεΐνες καταβολίζονται και το άζωτο αποβάλλεται με τα ούρα, το δε υπόλοιπο της πρωτεΐνης είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, είτε αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σώματος με τη μορφή λίπους.
    Όταν η παροχή πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χαμηλή είναι πιθανό να χαθεί μυϊκός ιστός, γιατί δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη να αναπληρώσει την πρωτεΐνη που χάθηκε (αρνητικό ισοζύγιο αζώτου). Ακόμη ο οργανισμός μπορεί να αναγκαστεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες από πρωτεΐνες του μυϊκού ιστού, όταν δεν υπάρχει κανονική παροχή θερμίδων (καταβολισμός μυϊκού ιστού).
    Οι πρωτεΐνες της διατροφής διακρίνονται σε ζωικές και φυτικές. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή βιολογική αξία αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Οι καλύτερες πηγές διατροφικής πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο χωρίς το δέρμα του, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ασπράδια των αυγών και συνδυασμοί από φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμη θεωρείται σημαντικό ότι ο οργανισμός αφομοιώνει από κάθε γεύμα περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος που προτείνονται 4-6 μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
    Η παγκόσμια οργάνωση υγείας προτείνει 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους σώματος.
    θεωρείται πολύ μικρή για άτομα που δεν γυμνάζονται.
    Τροφές με πρωτείνες
    Ζωικές πρωτεΐνες.Αυγά (το ασπράδι), γάλα, τυρί, γιαούρτι, κόκκινο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα.
    Φυτικές πρωτεΐνες.Ξηροί καρποί, όσπρια, φασόλια σόγιας, φασολάκια.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου